Muški mozak…Verovatno ste se bezbroj puta zapitali- šta je to u njemu što nikako ne razumete? Muški i ženski mozgovi su uglavnom slični, jer smo ista vrsta. Ali razlike ponekad mogu izgledati kao da nas razdvajaju čitavi svetovi.

Možda najveća razlika između muškog i ženskog mozga je da muškarci imaju područje seksualnog nagona koji je 2,5 puta veći od onog u ženskom mozgu. Muškarci počevši u tinejdžerskim godinama proizvode 20 do 25 puta više testo. sterona, nego što su to radili pre adolescencije.

 

Kako kreće muški “trans”?

Sav taj testo. steron koji pokreće muški “trans”, izgleda kao užareno muško oko kada ugleda ženske grudi. Da li muškarci mogu da kontrolišu ovu nadolazeću bujicu? Istina je da ne mogu. Njihova vizuelna moždana kola su uvek u potrazi za ženom koju će oploditi. Ovo je svakom muškarcu najprirodnija reakcija na svetu kad vidi zgodnu ženu, tako da su zbunjeni kada uvide da njihove žene i devojke gledaju na ovo kao izdaju. Muškarci gledaju privlačne žene na način koji žene gledaju najlepše cipele, koje žele samo za sebe.

Nije iznenađujuće što različiti ciljevi koje muškarci i žene imaju prilikom igara zavođenja nas stavljaju u protivničke ekipe, barem u početku. Ženski mozak je u potrazi za sigurnošću i pouzdanošću kod potencijalnog partnera, pre seksa. Ali muški mozak je podstaknut parenjem. Sve dok ne sretne onu “pravu”.

 

Kako se muškarac zaljubljuje?

Uprkos stereotipima, muški mozak može da se zaljubi jednako jako i brzo kao ženski mozak, a možda i više. Kada upoznaje razne žene i podesi svoje signale na hvatanje one prave za njega, želja za oplodnjom sa njom postaje njegova glavna direktiva. A kada uspe u tome, u njegovom mozgu se pravi neizbrisiv otisak. Strast i ljubav se spajaju i on je “uhvaćen u mrežu.”

Kada njegova partnerka zatrudni, emitovaće feromone koji će mu ulaziti u nozdrve, stimulišući njegov mozak da napravi više hormona nazvanog prolaktin. Njeni feromoni takođe će dovesti do smanjenja proizvodnje njegovog testo. sterona za 30 %. Ove hormonalne promene daju muškarcu veću mogućnost da budu uz ženu i pomognu joj u trudnoći, a kasnije sa bebom. Promene u nivou hormona takođe menjaju njegovu percepciju, povećavajući njegovu sposobnost da čuje bebu, nešto što mnogi muškarci ne mogu učiniti, pre nego njihove žene ne ostanu u drugom stanju.

 

Kada njegove emocije postaju duboke?

Iako su muškarci zaradili reputaciju da su „hladniji“ od žena, oni zapravo imaju jače emocionalne reakcije nego žene, samo ih ne pokazuju vrlo često. Muški mozak može da se zaljubi baš jako i brzo kao ženski mozak, čak i intenzivnije.

Studije koje su se bavile ekspresijom muških emocija su pokazale da inicijalna emocionalna reakcija muškog mozga može biti jača od reakcije ženskog mozga. Ali u roku od 2,5 sekunde, on menja izraz lica kako bi sakrio emocije, ili čak obratno. Ponovljena praksa skrivanja njegovih emocija daje muškarcima klasično poker lice.

 

Poker face

Muškarčevo poker lice obično predstavlja njegov analitički odgovor na lične probleme. Recimo, kada mu žena plačnim glasom govori o tome šta nije u redu sa njhovom vezom, a umesto da je zagrli, njegov um je istreniran kako bi pronašao način da reši problem što pre. Zbog načina razmišljanja i funkcionisanja njihovog mozga, muškarci više koriste svoje analitičke strukture mozga od emocionalnih, kako bi što pre pronašli rešenje.

Oni uživaju u toj prednosti, ali žene ih često zbog toga napadaju. Kada svom dečku/ mužu govorite o svom problemu, on pokušava da ga reši umesto da vas sluša, a vi mislite da je neosetljiv. Ali to nije ono što se dešava u njegovom mozgu. On radi na rešavanju problema kako bi mogao brzo otkloniti vam bol. Ne zato što mu nije briga ili ne želi da sluša, nego zato što mu je stalo, i voli vas.

 

 “Usamljena srca”

Ne samo da je zreli muški mozak prijemčiviji na veze, već je i osetljiviji na usamljenost. Niko ne uživa kada je usamljen, što je izraženije kod starijih muškaraca. Čak 60% razvoda u parovima starijih od 50 godina pokreću žene, ostavljajući svoje muževe šokirane i uništene.

Kada ga žena napusti, osim ako se ne usredsredi na više druženja sa drugim ljudima, njegov mozak prestane da dobija socijalni trening koji čini da on se oseća dobro u svojoj koži. Ako postane usamljenik, njegovi krugovi za socijalno odobravanje se ne aktiviraju. U istraživanjima  izvedenim na populaciji starijih muškaraca, otkriveno je da su moždana područja vezana za zadovoljstvo i nagradu bila aktivnija kod muškaraca sa većom socijalnom angažovanošću.

 

Gde je granica?

Ljudski mozak je najbolja mašina za učenje na planeti, a ljudska bića su sposobna da naprave velike promene u svojim seksualnim životima. Ali postoje neke stvari koje muški mozak i ženski mozak neće uskoro promeniti. I ima više smisla baviti se na konstruktivan način ovim specifičnim razlikama, nego negovodati  zbog njih. Najbolji savet za žene je da sklope primirje sa muškim mozgom. Pustite jednostavno muškarce da budu muškarci.