AFRIČKA ŠLJIVA REGULIŠE FUNKCIJU PROSTATE

Ekstrakt Afričke Šljive se preporučuje se kod prostatitisa jer ima protivupalno dejstvo na tkivo prostate. Afrička Šljiva pomaže da se smanji upala u tkivu prostate, otklone smetnje pri mokrenju , poveća elastičnost mokraćne bešike i smanje tegobe i neprijatnosti zbog nepotpunog pražnjenja, spreči pojava infekcija urogenitalnih organa i pojača potencija.

DOBROĆUDNA HIPERPLAZIJA PROSTATE

Ekstrakt kore Afričke Šljive se koristi u Evropi od sredine šezdesetih godina u tretmanu dobroćudne hiperplazije prostate. Afrička Šljiva se preporučuje jer može pomoći da se uspori proces hiperplazije i redukuje uvećanost prostate, poboljšavajući funkciju prostate.

Prostata

AFRIČKA ŠLJIVA REGULIŠE FUNKCIJU PROSTATE

Ekstrakt Afričke šljive se preporučuje se kod prostatitisa jer ima protivupalno dejstvo na tkivo prostate. Afrička Šljiva pomaže da se smanji upala u tkivu prostate, otklone smetnje pri mokrenju , poveća elastičnost mokraćne bešike i smanje tegobe i neprijatnosti zbog nepotpunog pražnjenja, spreči pojava infekcija urogenitalnih organa i pojača potencija.

DOBROĆUDNA HIPERPLAZIJA PROSTATE

Ekstrakt kore Afričke šljive se koristi u Evropi od sredine šezdesetih godina u tretmanu dobroćudne hiperplazije prostate. Afrička šljiva se preporučuje jer može pomoći da se uspori proces hiperplazije i redukuje uvećanost prostate, poboljšavajući funkciju prostate.

ŠTA JE PROSTATA?

Prostata je žlezda koja se kod muškaraca nalazi ispod mokraćne bešike, a ispred završnog dela debelog creva (rektuma).

Prostata je oblika i veličine kestena. Od rođenja konstantno raste do puberteta, kada se naglo povećava i dostiže svoju normalnu veličinu i oblik. Do sredine četrdesetih godina prosečna težina prostate iznosi 15 – 25 grama, a dimenzije su okvirno 3.5 x 4.5 x 2.5 cm. Nakon ovog perioda prostata ponovo počinje da se povećava zbog umnožavanja ćelija, koje se naziva adenom, benigna hiperplazija ili dobroćudno povećanje prostate.

Prostata je uglavnom građena od mišićnog i žlezdanog tkiva, a kroz nju prolazi mokraćna cev.

Glavna  funkcija prostate je proizvodnja tečnosti koja je sastavni deo sperme. Produkti prostate ulaze u sastav ejakulata (sperme). U semenoj tečnosti se nalaze materije (prostaglandini, imunoglobulini, spermin, fruktoza, limunska kiselina, razni enzimi itd) koje imaju razna biološka dejstva. U njoj se nalaze i mnoge aktivne materije čija je svrha da štite spermatozoide, održavaju njihovu pokretljivost i omogućavaju im da prežive.

Statistika je pokazala da od svih unutrašnjih organa čoveka prostata oboleva najčeše. Prema izveštaju svetske zdravstvene organizacije od bolesti prostate boluje 50-70 % muškaraca starijih od 60 godina.   Najčešća oboljenja prostate su benigna hiperplazija prostate (uvećanje prostate) i Upala prostate (prostatitis).

Glavna  funkcija prostate je proizvodnja tečnosti koja je sastavni deo sperme. Produkti prostate ulaze u sastav ejakulata (sperme). U semenoj tečnosti se nalaze materije (prostaglandini, imunoglobulini, spermin, fruktoza, limunska kiselina, razni enzimi itd) koje imaju razna biološka dejstva.

U njoj se nalaze i mnoge aktivne materije čija je svrha da štite spermatozoide, održavaju njihovu pokretljivost i omogućavaju im da prežive.

Statistika je pokazala da od svih unutrašnjih organa čoveka prostata oboleva najčeše. Prema izveštaju svetske zdravstvene organizacije od bolesti prostate boluje 50-70 % muškaraca starijih od 60 godina.

Najčešća oboljenja prostate su benigna hiperplazija prostate (uvećanje prostate) i Upala prostate (prostatitis).

BENIGNA HIPERPLAZIJA PROSTATE

Benigna hiperplazija prostate (uvećanje prostate) je najčešće urološko oboljenje starijih muškaraca. Kako se hiperplazija prostate razvija, dolazi do pritiskanja  uretre (cevi kojom urin izlazi iz bešike) i njenog postepenog sužavanja što dovodi do velikog broja neugodnih i uznemirujućih simptoma.

U početnim fazama bolesti javlja se češće mokrenje i urgentni pozivi na mokrenje.

Kasnije se javlja naprezanje pri mokrenju, mlaz urina je slabiji i javlja se potreba za noćnim mokrenjem. Sve češće je prisutan osećaj nedovoljne ispražnjenosti, a na kraju i retencija, odnosno potpuno zadržavanje mokraće. Zbog prekomernog zadržavanja urina, bešika je prerastegnuta, a preliva se samo po nekoliko kapi mokraće na svakih nekoliko minuta.

Uvećanje prostate obično kreće u 30-tim, a prvi simptomi se ispoljavaju u 50-tim godinama starosti.

Tegobe usled benigne hiperplazije prostate se ispoljavaju kod oko 50% muškaraca starosti 51-60 godina, i do 90% muškaraca starijih od 80 godina.

Ozbiljnije komplikacije uključuju infekcije urinarnog trakta i potpunu blokadu uretre koji zahtevaju hitnu medicinsku intervenciju. Pored ovoga, mnogi muškarci zbog uvećanja prostate doživljavaju bol tokom seksualnog odnosa i probleme sa potencijom.

UVEĆANA PROSTATA DOVODI DO:

 • Usporenog ili odloženog mokrenja
 • Otežanog pražnjenja bešike
 • Smanjenog protoka urina
 • Učestalog mokrenja (posebno noću)
 • Neodloživog nagona za mokrenjem
 • Nemogućnosti da se zadrži urin i njegovo curenje
 • Bola pri mokrenju
 • Zastoja mokraće
 • Problema sa potencijom

KAKO AFRIČKA ŠLJIVA MOŽE POMOĆI

Ekstrakt kore Afričke šljive se koristi u Evropi od sredine šezdesetih godina u tretmanu dobroćudne hiperplazije prostate. U početnim fazama bolesti javlja se češće mokrenje i urgentni pozivi na mokrenje.

Afrička šljiva se preporučuje jer može pomoći da se:

 • Uspori proces hiperplazije i redukuje uvećanost prostate
 • Poboljša rad prostate
 • Otklone smetnje pri mokrenju (snizi učestalost i olakša proces izbacivanja mokraće, a poveća količina izbačenog urina)
 • Poveća elastičnost mokraćne bešike i smanje tegobe i neprijatnosti zbog nepotpunog pražnjenja
 • Spreči pojava infekcija urogenitalnih organa
 • Smanji upala u tkivu prostate
 • Jača potencija

Analizom literature iz perioda od 1996. do 2000. godine, u kojem je rađeno 18 nasumičnih kontrolisanih ispitivanja koja su uključivala 1.562 muškaraca, zaključeno je da u poređenju sa placebom, Afrička šljiva značajno poboljšava urološke simptome i protok tečnosti. Kod ispitanika koji su uzimali Afričku šljivu, dvustruko je veći boj onih koji su prijavili poboljšanje.

U jednoj od većih, placebo kontrolisanih, dvustruko slepih, kliničkih studija, primenjivan je ekstrakt Afričke šljive, 100 mg dnevno tokom 60 dana.
 • Protok urina poboljšan za: 17.2% 17.2%
 • Volumen pražnenja za: 12% 12%
 • Smanjio se ostatak urina za: 24.5% 24.5%
 • Noćno mokrenje je smanjeno za: 31% 31%
 • Učestalost dnevnog pražnjenja smanjena je za: 19.4% 19.4%

UPALA PROSTATE (Prostatitis)

Upala prostate je česta bolest koja bar jednom u životu pogađa 10 – 15% muškaraca. Simptomi su u najblažem obliku neugodni, a obično se javlja i jaka bol.

Postoji više različitih uzroka upale prostate, a nekad je istovremeno više faktora odgovorno za njen nastanak. Najčešći uzroci su bakterijske infekcije, autoimune bolesti i povrede (neuromišićne ili mehaničke).Nešto ređe uzroci mogu biti giht, kamen u prostati, suženja mokraćne cevi, tumori, benigna hiperplazija prostate, alergija na hranu, infekcije gljivicama, infekcije virusima.

Određena stanja ili medicinski zahvati povećavaju rizik za ovu bolest npr. postavljanje katetera, dugotrajno uzdržavanje od mokrenja, infekcije mokraćnog sistema, abnormalnosti mokraćnog sistema, povećana prostata, poremećaji mokrenja, povreda mokraćnog sistema, analni seks, nekontrolisana seksualna aktivnost, učestala masturbacija, stres, prekomerno konzumiranje alkohola.

Kod akutne upale prostate simptomi nastaju naglo. Može se javiti bol u predelu ispod i iza polnog organa, bolovi u donjem delu trbuha i leđa, otežano mokrenje, učestalo mokrenje manjih količina mokraće, naročito noću, gnojan ili krvav iscedak iz mokraćne cevi, umor, povišena temperatura. Ako postoji otok prostate on dodatno ometa oticanje mokraće pa nastaje njen zastoj (retencija urina) i nakupljanje urina u bešici. Prostata je gotovo uvek povećana..

Hronična upala prostate označava dugotrajan tok infekcije i bolest koja traje duže od tri nedelje. Karakterišu je umereni bolovi ispod i iza penisa, u donjem delu leđa, otežano mokrenje malih količina urina, oskudan krvav ili gnojan iscedak iz mokraćne cevi. Može se javiti umor, peckanje, bolna ejakulacija, pa čak i impotencija. Prostata može biti povećana ili smanjena i tvrda. Nije retkost da je jedini simptom hronične upale prostate ponavljanje infekcija mokraćne bešika.

Ozbiljnije komplikacije uključuju infekcije urinarnog trakta i potpunu blokadu uretre koji zahtevaju hitnu medicinsku intervenciju. Pored ovoga, mnogi muškarci zbog uvećanja prostate doživljavaju bol tokom seksualnog odnosa i probleme sa potencijom.

KAKO AFRIČKA ŠLJIVA MOŽE POMOĆI

Afrička šljiva reguliše funkciju prostate. Preporučuje se kod prostatitisa jer ima protivupalno dejstvo na tkivo prostate.

Jedna od kliničkih studija je dizajnirana da proceni efikasnost ekstrakta Afričke šljive kod pacijenata koji boluju od hipertrofije prostate ili hroničnog prostatitisa. 60 dana je 18 pacijenata uzimalo po 200 mg Afričke šljive.

Zbog visoke udruženosti seksualnih tegoba sa ova dva oboljenja, studija je proširena pa su istovremeno ispitivane i seksualne funkcije. Nije bilo neželjenih efekata tokom tretmana. Urinarne tegobe su ocenjene na osnovu anamneze i ultrazvučnog pregleda prostate. Seksualne tegobe su ocenjene na osnovu anamneze i NPTR monitoringa.

Pokazano je da je ekstrakt Afričke šljive poboljšao sve parametre koji su se odnosili na istraživanje urinarnih tegoba, a ultrazvučni pregled prostate je pokazao smanjenje periurertalnog edema. Takođe, pokazano je i značajno poboljšanje seksualnih funkcija.

Ekstrakt Afričke Šljive može pomoći da se:

Smanji upala u tkivu prostate
Otklone smetnje pri mokrenju
Poveća elastičnost mokraćne bešike
Smanje tegobe i neprijatnosti zbog nepotpunog pražnjenja
Spreči pojava infekcija urogenitalnih organa
Jača potencija

Da li uvećanje prostate izaziva impotenciju?

Studija sprovedena u Americi i šest evropskih zemalja na oko 14.000 muškaraca uzrasta od 50 do 80 godina pokazala je jaku vezu između benigne hiperplazije prostate i urinarnih problema ili erektilne disfunkcije. 50% svih ispitanika su prijavili otežanu seksualnu funkciju, a 10% njih potpunu impotenciju.

Ukoliko imate dodatnih pitanje ili želite da poručite putem telefona budite slobodni da nas kontaktirate svakog radnog dana izmedju 09:00h – 18:00h.

+381 11 20 70 807