Testo. steron je hormon koji proizvodi ljudsko telo. Najčešće se proizvodi u testisima kod muškaraca. Ovaj hormon utiče na izgled i seksualni razvoj čoveka. Testo. steron stimuliše proizvodnju spermatozoida, kao i seksualnu želju kod muškaraca. Takođe pomaže izgradnji mišićne i koštane mase.

Proizvodnja testo. sterona se obično smanjuje sa godinama. Prema statističkim podacima, oko 2 od 10 muškaraca starijih od 60 godina, imaju nizak nivo testo. sterona. Taj broj se povećava na 3 od 10 muškaraca u 70-im i 80-im godinama.

Muškarci mogu doživeti niz simptoma ako se testo. steron smanjuje više nego što bi trebalo. Nizak testo. steron se dijagnostikuje se kada nivo ovog hormona pada ispod 300 nanograma po deciliteru (ng / dL). Normalan opseg testo. sterona je oko 300-1000 ng / dL. Test krvi nazvan test serumskog testo. sterona se koristi za određivanje nivoa testo. sterona u cirkulaciji.

Može se desiti niz simptoma ako se proizvodnja testo. sterona drastično smanji ispod normalnog nivoa. Znaci niskog testo. sterona su često suptilni. U nastavku saznajte koji su to znaci:

 

1. Slaba seksualna želja

Testo. steron igra ključnu ulogu u libidu, tj. seksualnoj želji kod muškaraca. Neki muškarci mogu doživeti smanjenje seksualne želje dok stare. Međutim, muškarci sa niskim nivoom testo. sterona će verovatno doživeti drastičan pad želje za seksom.

 

2. Otežana erekcija

Dok testo. steron stimuliše muški seksualni nagon, on takođe pomaže u postizanju i održavanju erekcije. Sam testo. steron ne izaziva erekciju, ali stimuliše receptore u mozgu da proizvode azotni oksid, molekul koji pomaže izazivanju niza hemijskih reakcija potrebnih za nastanak erekcije. Kada su nivoi testo. sterona suviše niski, čovek može imati poteškoća u postizanju erekcije pre seksa ili kada ima spontane erekcije (na primer, tokom sna).

Međutim, testo. steron je samo jedan od mnogih faktora koji pomažu u postizanju erekcije. U jednom istraživanju lečenja erektilne disfunkcije, skoro polovina muškaraca nije pokazala poboljšanje sa tretmanom testo. sterona, jer u dosta slučajeva drugi zdravstveni problemi igraju ključnu ulogu u teškoćama sa erekcijom. Oni mogu uključivati:

• dijabetes
• probleme sa tiroidnom žlezdom
• visok krvni pritisak
• visok holesterol
• pušenje
• upotrebu alkohola
• depresiju
• stres
• anksioznost

 

3. Nivo zapremine semene tečnosti

Testo. steron igra ulogu u proizvodnji semene tečnosti, koja pomaže u pokretljivosti sperme. Muškarci sa niskim testo. steronom često primećuju smanjenje zapremine semene tečnosti tokom ejakulacije.

 

4. Gubitak kose

Testo. steron igra ulogu u nekoliko telesnih funkcija, uključujući i rast kose. Opadanje kose je prirodni deo starenja za mnoge muškarce. Iako postoji nasledna komponenta za opadanje kose, muškarci sa niskim testo. steronom češće doživljavaju gubitak kose, kao i dlaka na licu.

 

5. Umor

Muškarci sa niskim testo. steronom često imaju ekstremni zamor i smanjenje nivoa energije. Možda je smanjen testo. steron razlog zašto ste umorni svo vreme, bez obzira na to da li imate dovoljno sna ili nemate dovoljno motivacije za razne aktivnosti.

 

6. Gubitak mišićne mase

Pošto testo. steron igra ulogu u izgradnji mišića, muškarci sa niskim testo. steronom mogu primetiti smanjenje mišićne mase. Studije pokazuju da testo. steron utiče na mišićnu masu, ali ne i na snagu ili funkciju mišića.

 

7. Porast masnih naslaga u telu

Muškarci sa niskim testo. steronom mogu takođe doživeti povećanje masnih naslaga. Ponekad se može razviti ginekomastija ili uvećano tkivo dojke. Veruje se da se ovaj efekat javlja usled neravnoteže između testo. sterona i estrogena kod muškaraca.

 

8. Smanjena gustina kostiju

Osteoporoza ili proređivanje koštane mase je stanje često povezano sa ženama. Međutim, i muškarci sa niskim testo. steronom mogu doživeti gubitak koštane mase. Testo. steron pomaže u proizvodnji i jačanju kostiju. Tako muškarci sa niskim testo. steronom, posebno stariji muškarci, imaju niži volumen kostiju i više su podložni prelomima kostiju.

 

9. Promene raspoloženja

Muškarci sa niskim testo. steronom često doživljavaju promene u raspoloženju. Pošto testo. steron utiče na mnoge fizičke procese u telu, takođe utiče i na raspoloženje i mentalne sposobnosti. Istraživanja pokazuju da muškarci sa niskim testo. steronom imaju veću verovatnoću da se suoče sa depresijom, razdražljivošću ili nedostatkom koncentracije.

Za razliku od žena koje doživljavaju brz pad nivoa hormona u menopauzi, muškarci doživljavaju postepeno smanjenje nivoa testo. sterona tokom vremena. Što je čovek stariji, verovatnije je da doživi pad normalnog nivoa testo. sterona.