Seks i leto…dve najvažnije teme u životu svakog pojednica koje podižu našu temperaturu u ovom periodu godine. Ovo je vreme kada je takođe naš seksualni život najbogatiji u poređenju sa ostalim godišnjim dobima. Naučnici kažu da je ovaj fenomen proizvod pojačanog lučenja seksualnih hormona- testo. sterona, kao i endorfina, koje naša tela prirodno proizvode više tokom letnjih meseci. Tome možemo dodati naš novi, tamniji ten, sjajnu kožu, osećaj se opuštenosti, uživanje u letnjim noćima i godišnjim odmorima, što dovodi i do bolje akcije u spavaćoj sobi, ili na otvorenom.

Jedna studija je otkrila da muškarci koji imaju više seksa ne samo da su potentniji i zarađuju više, nego i da manje pate od zdravstvenih problema i depresije.

Naučnici veruju da je ključni razlog zbog koga želimo da ljubav vodimo više u toplijim mesecima sunčeva svetlost, koja podiže naše nivoe hormona sreće serotonin i dopamin, kao i seksualni hormon testo. steron.

Istraživanja su pokazala je da muškarci leti imaju protok testo. sterona veći za trećinu u poređenju sa zimskim mesecima. To je podržala i nedavna studija sa Medicinskog univerziteta u Gracu u Austriji, koja je otkrila da muškarci sa više vitamina D u krvi imaju i više testo. sterona. Kako nivo vitamina D može povećati nivo sunčeve svetlosti, istraživači su zaključili da je to razlog imaju veći nivo testo. sterona, a samim tim i više seksa tokom leta.

Ali to nije sve. Istraživači veruju da smo zahvaljujući uticaju drevnih predaka i dalje biološki programirani da smanjimo seksualni nagon u zimskim mesecima. Smatra se da je prezimljavanje sa nižim libidom služilo za očuvanje energije tokom hladnijeg vremena. Zimi pada nivo testo. sterona i serotonina i proizvodi se daleko više hormona spavanja-melatonina, što stvara potrebu da se odmoramo i jedemo više, ali i snižava naš libido.

Za još više seksa tokom leta, ispratite i sledeće savete :

  1. Sunčajte se što više-vitamin D pospešuje proizvodnju testo. sterona.
  2. Praktikujte što više seksa sa vašom partnerkom za vreme godišnjeg odmora– imajući redovne orgazme uspostavljate ciklus žudnje, i vaše telo će automatski očekivati i želeti više regularnog seksa.
  3. Aktivirajte vaše čulo mirisa– Naučnici su otkrili da naš osećaj mirisa pada direktno u memorijalni centar našeg mozga – što znači miris ili parfem koji je povezan sa seksom odmah će vas insprisati na “akciju”. Određene poznate arome zapravo stimulišu delove mozga koji su direktno povezani sa seksualnom željom.
  4. Uradite nešto drugačije– Letnje vreme nas izvlači iz rutine i ovaj osećaj avanture je jedan od razloga zbog kojih leti imamo više seksa. Istraživanja pokazuju da pokušavanje nečeg novog dovodi do eksplozije dopamina, hemikalije koja aktivira centar zadovoljstva našeg mozga, čineći da budemo raspoloženiji za seks.
  5. Isplanirajte neviđeno zanimljiv vikend– Mnogi od nas doživljavaju ono što psiholozi post-odmorni sindrom, osećajući se umorno i depresivno nakon letnje pauze, dok je seks poslednja stvar u našim umovima. Isplanirajte sebi uzbudljive vikende ili slobodne dane i kada niste na odmoru, i vratićete taj fantastični osećaj opuštenosti koji ste imali na odmoru. Neka vam to postane praksa.