Razgovor o seksu sa partnerom je važna tema za izgradnju odnosa i bliskosti. U današnje vreme seks obično više nije tabu. Međutim, mnogi parovi današnjice su zainteresovani za seksualne teme o kojima se ne usuđuju razgovarati sa svojim partnerima.

 

Da li je razgovor o seksu tabu tema? 

 

Uprkos seksualnoj liberalizaciji tokom poslednjih pola veka, još uvek postoji stav da je seks nešto što radite, a ne nešto o čemu se priča. Ipak, istraživanja su pokazala da je otvorena komunikacija u vezi sa seksualnim pitanjima podjednako važna kao i bilo koji drugi aspekt zdrave veze.

Da se osećate prijatno dok imate razgovor o seksu može biti posebno važno za mlade koji stupaju u svoje prve ozbiljnije veze. Zbog njihovog relativnog neiskustva, dvadesetogodišnjaci, često imaju pogrešne pretpostavke o dinamici intimnih odnosa. Rezultat tih zabluda je i rizično seksualno ponašanje, kojim rizikuju seksualno prenosive infekcije i neželjenu trudnoću.

Mladi parovi su često nestrpljivi da između sebe stvore vezu bez seksualnih granica. Sa  partnerom upražnjavaju seks bez kondoma, oslanjajući se metod prekinutog snošaja. Tako parovi stalno dolaze u dodir sa telesnim tečnostima svog partnera, što ih dovodi u rizik od polno prenosivih bolesti ili neželjene trudnoće.

 

Seks i emocionalna povezanost

 

Sve dok su oba partnera zdrava i imaju seks samo sa svojim partnerom, ovako seksualno bliska veza može produbiti emocionalnu povezanost para. Ali, i tu dolazi do znatnih rizika, koji se mogu smanjiti samo otvorenom i iskrenom komunikacijom.

Visok nivo poverenja koji je uključen u povezivanje para nikada nije 100% zagarantovan, posebno kada su partneri mladi i veza je nova.

Jedno istraživanje sprovedeno kod mladih parova sa hipotezom da su verovali da im je partner veran. Otkrilo se da je 30 % osoba u skladnim vezama  imalo seksualne odnose i sa drugima, pored svog partnera.

 

razgovor o seksu sa partnerom

 

Žena treba da preuzme vodeću ulogu u razgovoru o seksu

 

Žene su naučene da treba da budu pasivni partneri u vezi, oslanjajući se na muškarca koji će preuzeti ulogu vođe i zaštitnika. Ali, žene snose i najveći rizik koji uključuje seks. Muškarci imaju više seksualnih partnerki tokom celog života nego žene partnera, što ih čini češćim nosiocima polno prenosivih bolesti. Pored toga, samo žene mogu zatrudneti. Zbog toga je u najboljem interesu žene da preuzme vodeću ulogu u razgovoru o seksualnim pitanjima sa svojim partnerom.

Sprovedno je istraživanje gde je ispitivan stepen zadovoljstva vezom i kvalitet seksualnog zdravlja žena. U tu svrhu, ispitano je 339 mladih odraslih žena između 18 i 25 godina, koje su trenutno u monogamnoj vezi i nisu trudne.

Učesnice su odgovarale na izjave ili pitanja u vezi sa sledećim aspektima njihovog odnosa:

1. Kvalitet odnosa

2. Prijatno komuniciranje o seksu

3. Seksualno prenosive bolesti i prevencija trudnoće

Rezultati su najvećim delom bili iznenađujući. Žene koje su prijavile da su srećne u svojoj vezi i da prijatno razgovaraju o seksu, kao i prevenciji bolesti i trudnoći, su se pokazale doslednijim u preduzimanju mera predostrožnosti. Ovi rezultati su u skladu i sa drugim istraživanjima koja pokazuju da otvorene rasprave o seksu dovode do češće i doslednije upotrebe kondoma.

Može se činiti očiglednim da upražnjavanje seksa sigurno zahteva otvorenu komunikaciju. Ipak, teže pitanje je kako prevazići neprijatnost i osećaj nelagodnosti ili stida kada razgovarate o seksualnim pitanjima. Da biste prošli kroz svoja neprijatna osećanja, moraćete da vežbate šta želite da kažete, dok ne budete mogli da izrazite svoje želje i stavove u vezi seksa mirno i dosledno.

 

 

Kako pokrenuti razgovor o seksu sa partnerom?

 

Kada započnete razgovor o seksu sa svojim partnerom, potrebno je da pokažete da istinski razumete njegova osećanja i stavove. Svoje izjave započnite sa: „Razumem da je to za tebe neugodno“ i „Zaista cenim tvoju spremnost da razgovaraš o ovome“ i bićete bliži tome da se vaš partner potpuno opusti i otvori pred vama. Ako pokaže prevelik otpor, tada odstupite i pokušajte sa iskrenim razgovorom nekom drugom prilikom.

Strah itekako može da pokvari intimnost, i da nas dugo sprečava da krenemo napred. Ali ako naučimo da prevaziđemo početnu neprijatnost, otkrićemo da je stvarno iskustvo bliskosti daleko manje bolno nego što smo očekivali. To važi i za otvorenu komunikaciju o seksualnim pitanjima sa partnerom. Prvi ozbiljan razgovor treba da povedete o pravilima vašeg seksualnog odnosa, i koracima koje ćete oboje preduzimati kako bi sprečili seksualno prenosive bolesti i trudnoću.

Ova vrsta razgovora o postavljanju granica i pravilima vašeg seksualnog odnosa može biti i teška i naporna, ali korisna. Kako bi olakšali ovaj razgovor, možete ga započeti razgovorom o drugim seksualnim temama, poput seksualnih preferencija i fantazija. Upravo samootkrivanjem naših najprivatnijih misli i osećanja se približavamo našem partneru, zato je otvorena komunikacija toliko bitna za dobar i dugoročan odnos.

Ako vas interesuje još ovakvih tema o seksu i ljubavnim vezama, možete pročitati više o tome upravo OVDE.