Da li ste umorni od života sa neprijatnostima koje dolaze sa nezdravom prostatom? Ako jeste, niste sami. Očuvanje zdravlja prostate ključno je za muškarce svih uzrasta, ali mnogi se suočavaju sa poteškoćama u pronalaženju prirodnih rešenja. U ovom članku, istražićemo pet efikasnih i prirodnih načina za unapređenje zdravlja vaše prostate, bez oslanjanja na lekove ili invazivne tretmane.

Uključivanjem prirodnih metoda u svoju svakodnevnu rutinu, možete poboljšati svoje ukupno blagostanje i potencijalno ublažiti uobičajene probleme sa prostatom. Nemojte dozvoliti da vas zdravlje prostate više ograničava u raznim svakodnevnim aktivnostima i potrebama. Zato vam otkrivamo prirodne puteve ka zdravijoj prostati.

Zašto je zdravlje prostate važno?

Prostata je mala žlezda smeštena ispod bešike i ispred rektuma. Njena osnovna funkcija je proizvodnja tečnosti koja hrani i štiti spermatozoide. Kako muškarci stare, prostata može da se uveća, što može izazvati niz zdravstvenih problema. Očuvanje dobrog zdravlja prostate je važno iz nekoliko razloga.

Prvo, zdrava prostata osigurava pravilno funkcionisanje urinarnog sistema. Kada prostata naraste, može staviti pritisak na uretru, što može izazvati probleme sa mokrenjem kao što su često mokrenje, slab protok urina, ili čak teškoće pri početku i zaustavljanju mokrenja. Pored toga, nezdrava prostata može povećati rizik od razvoja ozbiljnijih stanja, uključujući karcinom prostate. Sve to dovodi do smanjenja libido i seksualne želje.

Česti problemi sa zdravljem prostate

Pre nego što se pozabavimo prirodnim načinima unapređenja zdravlja prostate, važno je razumeti neke od uobičajenih problema sa kojima se muškarci mogu suočiti.

Jedno od najrasprostranjenijih stanja je benigna hiperplazija prostate (BHP), što se odnosi na uvećanje prostate. BHP može izazvati simptome u vezi sa mokrenjem kao što su hitnost, oklevanje i nokturija. Još jedan čest problem sa zdravljem prostate je prostatitis, što predstavlja upalu prostate. Ovo stanje može izazvati bol i nelagodnost u predelu karlice, kao i simptome vezane za mokrenje. Na kraju, karcinom prostate je ozbiljan zdravstveni problem koji pogađa milione muškaraca širom sveta. Od suštinskog je značaja pratiti i očuvati zdravlje prostate radi smanjenja rizika od razvoja karcinoma prostate.

Prirodni načini unapređenja zdravlja prostate

Sada ćemo istražiti pet prirodnih načina za unapređenje zdravlja prostate i promovisanje opšteg blagostanja. Ovi metodi su sigurni, efikasni i lako se mogu uključiti u vašu svakodnevnu rutinu.

Zdrava ishrana

Zdrava ishrana igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja prostate. Određene namirnice i hranljive materije pokazale su se kao podrška zdravlju prostate i smanjenje rizika od problema sa prostatom.  Evo nekih preporuka za ishranu:

 1. Povećajte unos voća i povrća: Odaberite raznovrsno šareno voće i povrće, jer su bogati antioksidansima i esencijalnim hranljivim materijama. Uključite krstašice poput brokolija, karfiola i kelja, koji sadrže jedinjenja koja podržavaju zdravlje prostate.
 2. Birajte zdrave masti: Zamenite zasićene masti, kao što se nalaze u crvenom mesu i punomasnim mlečnim proizvodima, zdravim mastima poput maslinovog ulja, avokada i orašastih plodova. Ove masti su povezane sa smanjenim rizikom od problema sa prostatom.
 3. Uključite omega-3 masne kiseline: Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u masnoj ribi poput lososa i sardina, imaju antiinflamatorna svojstva koja mogu koristiti zdravlju prostate. Ako niste ljubitelj ribe, razmislite o uzimanju visokokvalitetnih suplemenata ribljeg ulja.
 4. Ograničite prerađenu hranu i rafinisane šećere: Prerađena hrana i hrana bogata rafinisanim šećerima mogu doprineti upalama i drugim zdravstvenim problemima. Birajte celu, neprocesuiranu hranu kad god je to moguće.
 5. Ograničite konzumaciju crvenog mesa i mlečnih proizvoda. Iako crveno meso i mlečni proizvodi mogu biti deo uravnotežene ishrane, prekomerna konzumacija može povećati rizik od problema sa prostatom. Odaberite nemasnije komade mesa i birajte alternativne biljne mlečne proizvode poput bademovog mleka ili sojinog mleka kako biste smanjili unos zasićenih masti koje mogu doprineti problemima sa prostatom.

Fizička aktivnost

Redovna fizička aktivnost nije važna samo za opšte zdravlje, već je korisna i za zdravlje prostate. Učestvovanje u vežbanju i usvajanje zdravog načina života može pomoći u smanjenju rizika od problema sa prostatom. Razmotrite sledeće savete:

 1. Ostanite aktivni: Odradite najmanje 150 minuta umerenih aerobnih vežbi ili 75 minuta energičnih aerobnih vežbi svake nedelje. Bavljenje aktivnostima kao što su brza šetnja, trčanje, plivanje ili vožnja bicikla može očuvati vaše telo i prostatu zdravima.
 2. Održavajte zdravu težinu: Gojaznost je povezana sa povećanim rizikom od problema sa prostatom. Održavanjem zdrave težine putem uravnotežene ishrane i redovne fizičke aktivnosti možete smanjiti ovaj rizik.
 3. Izbegavajte dugo sedenje: Dugotrajno sedenje može negativno uticati na zdravlje prostate. Uzmite pauze tokom dana da se protegnete i krećete, posebno ako imate posao za stolom. Razmislite o korišćenju stajaćeg stola ili odlascima na kratke šetnje tokom pauza.
 4. Upravljajte stresom: Hronični stres može imati štetne efekte na opšte zdravlje, uključujući i zdravlje prostate. Pronađite zdrave načine za upravljanje stresom, kao što su praktikovanje mindfulness-a, angažovanje u tehnikama opuštanja ili bavljenje hobijima koje volite.

Biljke

Biljni dodaci mogu biti vredan dodatak vašem režimu zdravlja prostate. Neke biljke tradicionalno se koriste za podršku zdravlju prostate i ublažavanje uobičajenih simptoma. Evo nekih popularnih biljnih dodataka koje treba razmotriti:

 1. Dlanovita palma: Dlanovita palma je dobro poznata biljka koja se vekovima koristi za podršku zdravlju prostate. Može pomoći u smanjenju simptoma vezanih za uvećanu prostatu, kao što su često mokrenje i slab protok urina.
 2. Pijđeum: Ekstrakt pijđeuma dobija se iz kore afričke šljive (Prunus Africana). Pokazalo se da poboljšava simptome vezane za mokrenje i promoviše zdravlje prostate.
 3. Koren koprive: Ekstrakt korena koprive je još jedan biljni lek koji može ublažiti simptome uvećane prostate. Veruje se da smanjuje upale i poboljšava protok urina.
 4. Ekstrakt bundevinih semenki: Bundevine semenke bogate su cinkom i drugim hranljivim materijama koje podržavaju zdravlje prostate. Ekstrakt bundevinih semenki može pomoći u smanjenju simptoma vezanih za mokrenje i podržati ukupnu funkciju prostate.

Prirodni suplementi za zdravlje prostate

Osim ishrane, vežbanja i biljnih dodataka, postoje i drugi prirodni “lekovi” koji mogu pomoći u poboljšanju zdravlja prostate. Razmislite o sledećim opcijama:

 1. Akupunktura: Akupunktura, drevna kineska praksa, pokazala je sposobnost pružanja olakšanja od simptoma prostate. Uključuje umetanje tankih igala na određene tačke na telu radi podsticanja procesa ozdravljenja i ublažavanja bola.
 2. Masaža prostate: Masaža prostate, izvođena od strane obučenog stručnjaka, može pomoći u poboljšanju protoka krvi u prostatu i ublažavanju simptoma. Međutim, pre nego što pokušate ovu tehniku, važno je da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom.
 3. Hidratacija: Konzumiranje dovoljne količine vode od suštinskog je značaja za očuvanje zdravlja prostate. Održavanje hidriranosti pomaže u eliminaciji toksina i promoviše optimalnu funkciju mokraćnih organa.
 4. Zeleni čaj je bogat antioksidansima nazvanim katehinima, koji su pokazali svojstva za borbu protiv raka. Studije su sugerišu da redovna konzumacija zelenog čaja može pomoći u smanjenju rizika od raka prostate i usporiti napredovanje bolesti.
 5. Paradajz sadrži hranljivu materiju nazvanu likopen, koja je povezana sa zdravljem prostate. Likopen je moćan antioksidans koji može pomoći u zaštiti prostate od oksidativnih oštećenja. Uključite kuvane paradajze ili proizvode na bazi paradajza poput paradajz sosa u ishranu kako biste iskoristili prednosti likopena.
 6. Ograničite unos alkohola i kofeina. Prekomerna konzumacija alkohola i kofeina može iritirati prostatu i pogoršati simptome problema sa prostatom. Ograničite unos alkohola i napitaka koji sadrže kofein, kao što su kafa i energetski napici. Odaberite biljni čaj ili vodu kao zdravije alternative.

Kada treba posetiti lekara zbog problema sa prostatom

Iako prirodni lekovi mogu biti efikasni u podršci zdravlju prostate, važno je potražiti medicinski savet ako imate uporne ili ozbiljne simptome. Konsultujte se sa zdravstvenim radnikom ako primetite neki od sledećih simptoma: krv u urinu ili semenu, bolno ili otežano mokrenje, problemi sa erekcijom, neobjašnjiv gubitak težine, uporni bol u leđima ili karlici.

Stručnjak  može izvršiti temeljnu procenu, koja može uključivati digitalni rektalni pregled, analizu krvi ili rendgenske preglede, kako bi utvrdio osnovni uzrok vaših simptoma.