Strah od neuspeha u seksu

Koliko je veliki vaš strah da ćete omanuti za vreme seksa? Činjenjica je da problemi u vezi sa seksualnog čina nisu vezani isključivo za starosnu dob. Problemi sa erektilnom disfunkcijom i preranom ejakulacijom, nisu nužno samo medicinske prirode. Često je izvor problema psihički- u samom strahu od neuspeha.

U životu prolazimo kroz manje ili više stresne faze. Svako od nas je individua za sebe i drugačije reaguje na stresne situacije. Ponekad strah nastaje usled emocionalnog naboja koji stvorimo sami sebi, a koji se zasniva na ambiciji da impresioniramo partnerku, kao da izvodimo performans za nju. Takav pristup uzrokuje strah da nećemo zadovoljiti partnerkina očekivanja i da nećemo ispasti alfa mužjak u njenim očima. Svaki muškarac se u nekom periodu života susreće sa ovim problemom.

Problemi u vezi sa izvođenjem seksualnog odnosa mogu biti i fizičke prirode, ali i psihičke. Za početak, koji god problem da imate, shvatite da niste seksualna mašina, pokusni kunić, majmunče koje izvodi predstavu. Treba da udahnete duboko, da se prepustite trenutku i pustite maštu da vas vodi. Opustite se, samim tim bićete i spontani, vaša partnerka će to osetiti, pa će i ona biti opuštena i spremna za uživanje. Ne zaboravite da seks samo tehnička stvar, već da predstavlja psihofizičku, i veoma intimnu vezu između dvoje ljudi.

Stoga, pročitajte savete koje slede, kako biste odagnali svoje strahove uspešno i trajno.

 

1. Pričajte sa svojom partnerkom o tome, i strah će nestati.

Ovaj savet je zapravo prvi i najvažniji korak ka razumevanju svog straha. Mentalna blokada koju imate usled pritiska koji sami sebi izazivate, samo pogoršava stvari. Ako budete zadržavali svoje strahove i brige u sebi, stvorićete samo još veći haos u svojoj glavi. Pričanjem o strahovima sa partnerkom, savladaćete najveću prepreku: imenovaćete svoj problem.  Bilo da jasno definišete svoj strah ili ne, partnerka će naslutiti da postoji nešto što vas muči, nešto sa čim se borite. Verbalizovanjem svog problema, unutrašnji demoni biće manje strašni. Suočite se direktno sa svojim strahovima! Najpre će vam biti neprijatno, ali ćete biti srećni što ste to podelili sa svojom voljenom osobom, koja će vas sigurno podržati i razumeti. To može doprineti i dubljem povezivanju sa njom.

 

2. Dišite duboko!

Najbrži način da postignete orgazam je da kontrolišete svoj dah. I zadžavanje daha, ali i njegovo prekidanje i  seckanje, pomoći će vam da opustite svoje telo, i izmestite pritisak koji mozak emituje. Vaše misli će biti iz glave “premeštene’’ i fokusirane na telo.

 

3. Usporite sa predigrom.

Muškarci često imaju potrebu da što pre pređu na delo. Usporite! Dajte svom telu (i mozgu) vremena da se uzbudi, uživajte u laganom osvajanju partnerke. Odlažite kraj, začinite seks igranjem. Verujte da će vam i partnerka biti zahvalna na tome. Proširite svoje vidike, ne bi trebalo da se striktno vezujete samo za čin konkretne izvedbe. Osim što će pojačati seksualnu tenziju u datom momentu, predigra će začiniti vezu.

 

4. Fokusirajte se na svoju partnerku.

Ako je uzrok vaše anksioznosti  uživanje u zadovoljstvu, ili strah od primanja zadovoljstva, možda bi trebalo da svoju pažnju i energiju usmerite ka partnerki tokom predigre. Bilo da je masirate, ljubite ili jednostavno grlite, može vam pomoći da se opustite u seksualnoj igri. Nije retka pojava da su muškarci manje napeti kad njihova partnerka dostigne vrhunac prva. Ovaj aspekt predigre može vam pomoći da napravite korak ka opuštenijem seksu.

 

5. Pojačajte svoj libido na zdrav i prirodan način.

Osim stresnih situacija sa kojima se svakodnevno suočavamo, libido mogu oslabiti i nezdrave životne navike, ali i zdravstvene prepreke koje izaziva prostata. Važan faktor u rešavanju problema sa postizanjem erekcije jesu: kvalitetan i redovan san, zdrava i nutritivno izbalansirana ishrana, ali i redovna fizička aktivnost. Ukoliko postoje zdravstvene smetnje, blagodetna dejstva ekstrakta kore drveta afričke šljive uspešno rešavaju problem postizanja i održavanja erekcije. Najčešće je uzrok bilo kakve vrste erektilne disfunkcije povezan upravo sa prostatom. Ovaj biljni ekstrakt pruža olakšanje od tegoba i deluje kao afrodizijak.

 

6. Ne opterećujte se pitanjem: „Da li sam izdržao dovoljno dugo“?

Postoje muškarci koji vrhunac odlažu razmišljanjem o nečemu neseksualnom. Međutim, na taj način odvlačite misli sa aktuelnog trenutka, umesto da prosto uživate u samom osećanju, da budete prisutni i da uživate u audio-vizuelnom doživljaju, čiji ste glavni akter pored partnerke- vi. Ponekad nije stvar u kvantitetu, nego u kvalitetu. Važno je da budete prisutni svim čulima u datom trenutku, trajao on tri, sedam ili trideset minuta.

 

7. Zadovoljstvo počinje odmah! 

Šta čekate? Opustite se i prepustite partnerki i zadovoljstvu. Ne zaboravite da seks nije performans za izvođenje, već užitak koji delite zajedno sa svojom partnerkom.