Iako se dijabetes i erektilna disfunkcija mogu javiti kao dva odvojena stanja, imaju tendenciju da se javljaju zajedno.

 

ŠTA SU DIJABETES I EREKTILNA DISFUNKCIJA?

Erektilna disfunkcija je definisana kao poteškoća u postizanju i/ili održavanju erekcije. Muškarci koji imaju dijabetes imaju dva do tri puta veću verovatnoću da će imati erektilnu disfunkciju.

Dijabetes (šećerna bolest), se javlja usled previše šećera koji cirkuliše u krvotoku. Postoje dva glavna tipa dijabetesa: dijabetes tipa 1, koji je zastupljen kod manje od uopšte 10 % ljudi sa dijabetesom, i dijabetes tipa 2, koji čini preko 90 % slučajeva dijabetesa. Dijabetes tipa 2 se često razvija kao rezultat prekomerne težine ili neaktivnosti.

Procenjeno je da u proseku 10 % muškaraca generalno zdravih muškaraca uzrasta od 40 do 70 godina ima težak oblik erektilne disfunkcije, a 25 % muškaraca ima umerenu erektilnu disfunkciju. Istraživanje Medicinskog centra Bostonskog univerziteta (1) ističe da će oko 50 % muškaraca sa dijabetesom tipa 2, razviti erektilnu disfunkciju, u roku od pet do deset godina od početka bolesti. Ako uz to imaju i srčano oboljenje, njihove šanse za impotenciju su još veće.

Rezultati studije iz 2014.(2) sugerišu da ako imate dijabetes, ali usvojite zdraviji način života, možete smanjiti simptome dijabetesa i poboljšati svoje seksualno zdravlje. Ove navike u životu uključuju uravnoteženu ishranu i redovno vežbanje.

Dijabetes i Sport

KAKO DIJABETES UTIČE NA MUŠKU POTENCIJU

Veza između dijabetesa i erektilne disfunkcije povezana je sa vašom cirkulacijom i nervnim sistemom. Povećan nivo šećera u krvi oštećuje krvne sudove i nerve. Oštećenje nerava koji kontrolišu seksualnu stimulaciju i reakciju, može ometati sposobnost čoveka da postigne dovoljno čvrstu erekciju da bi imao seksualni odnos. Smanjen protok krvi od strane oštećenih krvnih sudova takođe može doprineti erektilnoj disfunkciji.

 

DIJABETES I IMPOTENCIJA – FAKTORI RIZIKA

Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu povećati šanse da ćete razviti erektilnu disfunkciju kao jedno od neželjenih dejstava dijabetesa:

  • Imate visok nivo šećera u krvi
  • Ne uzimate redovno terapiju za kontrolu šećera u krvi
  • Napeti ste
  • Bolujete od anksioznosti
  • Bolujete od depresije
  • Loše se hranite
  • Niste aktivni
  • Gojazni ste
  • Pušite
  • Pijete velike količine alkohola
  • Imate nekontrolisanu hipertenziju
  • Imate povećanu masnoću u krvi
  • Uzimate lekove za visok krvni pritisak, bol ili depresiju

DIJAGNOSTIKOVANJE EREKTILNE DISFUNKCIJE

Ako primetite promenu u učestalosti ili trajanju vaših erekcija, obavestite svog doktora ili zakažite urološki pregled. Vaš lekar može dijagnostikovati erektilnu disfunkciju sagledavajući istoriju vaše bolesti uz procenu simptoma. Obično se uzima anamneza i izvodi pregled, kako bi se proverili mogući problemi sa nervima i krvnim sudovima u penisu i/ili testisima. Testovi krvi i urina takođe mogu pomoći u dijagnozi problema kao što je dijabetes. Postoji više opcija lečenja erektilne disfunkcije. Vaš lekar vam može pomoći da pronađete najbolju opciju za vas.

 

IMPOTENCIJA I PROGNOZA LEČENJA

Dijabetes je hronično zdravstveno stanje koje ćete imati tokom celog života, mada i dijabetes tipa 1 i tipa 2, mogu biti dobro kontrolisani lekovima, pravilnom ishranom i vežbanjem.

Iako erektilna disfunkcija može postati trajno stanje, to obično nije slučaj kod muškaraca koji doživljavaju povremene erektilne teškoće. Ako uz to imate i dijabetes, i dalje ćete moći da prevaziđete erektilnu disfunkciju kroz način života koji uključuje dovoljno sna, izbegavanje pušenja i smanjenja stresa.

 

KAKO SMANJITI UTICAJ DIJABETESA?

Postoji nekoliko promena u životnom stilu koje možete uraditi ne samo da pomognete u kontroli dijabetesa, već i da smanjite rizik od erektilne disfunkcije.

Dijabetes i plivanje

TI TO MOŽEŠ:

 

Kontrolisati nivo šećera u krvi kroz vašu ishranu

Zdrava ishrana prilagođena održavanju nivoa šećera u krvi takođe može poboljšati nivo energije i raspoloženje, što može pomoći smanjenju rizika od erektilne disfunkcije.

Smanjiti količinu alkohola

Više od dva pića dnevno može oštetiti vaše krvne sudove i doprineti erektilnoj disfunkciji. Čak i blaga opijenost može takođe otežati postizanje erekcije i ometati seksualnu funkciju.

Prestati sa pušenjem

Pušenje sužava krvne sudove i smanjuje nivo azot-oksida u krvi. Ovo smanjuje protok krvi do penisa, pogoršavajući erektilnu disfunkciju.

Biti aktivni – dijabetes je tiha bolest

Ne samo da možete dodati redovno vežbanje vašoj svakodnevnoj rutini, već ćete tako i kontrolisati nivo šećera u krvi, kao i poboljšati cirkulaciju, smanjiti nivo stresa i poboljšati nivo energije. Sve ovo može pomoći u borbi protiv erektilne disfunkcije.

Spavati više

Nedostatak sna je često kriv za seksualnu disfunkciju. Obezbeđivanje optimalne doze sna će vam smanjiti rizik od erektilne disfunkcije.

Smanjiti nivo stresa

Stres može ometati seksualno uzbuđenje i vašu sposobnost da dobijete erekciju. Vežbanje i meditacija su neke od stvari koje vam mogu pomoći da zadržite nivo stresa pod kontrolom i smanjite rizik od erektilne disfunkcije. Ukoliko razvijete simptome anksioznosti ili depresije, konsultujte se sa svojim lekarom u cilju mogućeg upućivanja na psihoterapiju, gde ćete uspešno sanirati stres.

 

(1) https://www.bumc.bu.edu/sexualmedicine/physicianinformation/epidemiology-of-ed/

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3949699/