Poreklo Afričke Šljive

Afrička Šljiva spada u zimzeleno drveće veoma lekovite kore. Potiče iz Afrike i sa Madagaskara. Može da naraste veoma visoko (i do 25 metara). Raste u tropskim šumama  i to na nadmorskoj visini iznad 1000m.

Plod Afričke Šljive

Crvene ili smedje boje, ali dosta gorak te iz tog razloga nije preterano omiljen u regularnoj ljudskoj ishrani. Uglavnom ga konzumiraju majmuni (i ostale životinje). Na taj način se i raznosi seme u divljni. Takodje Afrička Šljiva je poznata i pod nazivom pigeum, a latinski Prunus Afircana, Pygeum Africanum.

Lekovitost i delovanje Afričke Šljive

Lekovita kora afričke šljive se koristi za alternativno lečenje prostate. Dokazano je da deluje kod blažih i srednjih oblika uvećanja prostate i benigne hiperplazije prostate. U afričkoj tradicionalnoj medicini se primenjuje u svom prirodnom izvornom obliku dok se u Evropi nalazi u vidu biljnih proizvoda poput Afričke Šljive

Lokalno stanovništvo na terenu, gde afrička šljiva i raste, koristi koru u obliku praha ili čaja, za očuvanje prostate, ali i kao AFRODIZIJAK.

Ustanovljeno je da pigeum ekstrakt iz kore deluje na delimično smirivanje svih simptoma koji prate uvećanje prostate ili upalu prostate. Pozitivno utiče na lakše mokrenje, smanjenje bola pri mokrenju i učestalost mokrenja kao i na redje noćno mokrenje i bolje pražnjenje bešike.