Erekcija (lat. erectio) označava podizanje, ili podignuto/uzdignuto stanje, najčešće penisa. Erekcija može biti izazvana brojnim psihološkim i fiziološkim činiocima- seksualnim uzbuđenjem, pojačanim priticanjem i otežanim oticanjem krvi pri seksualnom činu (u slučaju penisa), punom mokraćnom bešikom.

Muškarci, ako ste mislili da već sve znate o vašem polnom organu i erekciji,  još uvek ima puno stvari koje bi vas mogle iznenaditi. Evo tih deset fascinantnih činjenica o erekciji koje je poželjno da znate:

 

Postoje tri vrste erekcije

 

Refleksogene, psihogene i noćne. Refleksogene erekcije nastaju usled fizičkog kontakta, psihogene erekcije izaziva audiovizuelna stimulacija ili fantazija, a noćne erekcije se spontano javljaju noću. Druge dve vrste erekcije nisu uvek namerne i mogu se javljati i kad im nije vreme.

 

Alkohol i cigarete znatno utiču na vašu erekciju

 

Studije su pokazale da mlađi muškarci koji pate od erektilne disfunkcije imaju naviku konzumiranja alkoholnih pića i cigareta.

 

Dokazano: Oralni seks povećava erekciju više nego masturbacija

 

Jedna studija pokazala je da su muškarci koji su imali oralni seks pre merenja svoje erekcije, prijavili  znatno veće erekcije od muškaraca koji su se merili nakon fantaziranja i samozadovoljavanja.

 

Više sna = bolja erekcija

 

Spavanje bitno utiče na vaš seksualni pogon, kao i na normalan ciklus erekcija koji se dešavaju tokom noći. Zato, priuštite sebi više sna!

 

Privatnost je važna

 

Ovo generalno zavisi od ukusa muškarca, ali privatnost lokacije na kojoj se odvija “akcija” može da utiče na erekciju. Ako živite sa gomilom cimera, roditeljima ili su vam deca u kući dok pokušavate to da uradite, možda ćete teže doći do realizacije.

 

Da, on može nekada biti malo zakrivljen

 

Nemojte se iznenaditi ako vaš penis bude blago zakrivljen dok se uzbuđuje-mala krivina je potpuno normalna. Ali ako je kriva ekstremna ili uzrokuje neugodnost, postoji problem. To je slučaj kod  Pejronijeve bolesti, koju karakteriše stvaranje tvrde izrasline na jednom delu penisa, koja se vremenom pretvara u tvrdi ožiljak. Najčešće promena nastaje pri korenu penisa, zbog čega nastaje iskrivljenje penisa pri erekciji.  U tom slučaju, potreban vam je urološki pregled.

 

Masturbacija pravi razliku

 

Prema mišljenju seksualnih terapeuta, kada muškarac ne masturbira nekoliko dana, u njegovom penisu će protok krvi biti veći, što znači da će pri narednoj stimulaciji imati veću erekciju.

 

Veličina je bitna

 

 

Ovde mislimo na veličinu tela. Muškarci koji su gojazni imaju znatno niži nivo testo. sterona. To može uticati na njihovu seksualnu aktivnost.  Zato je održavanje optimalne težine u vašem najboljem interesu.

Da, kondomi stvarno mogu “ubiti” erekciju

 

Ali ne kod svih muškaraca. Najnovije studije su pokazale da nekim muškarcima kondom stvara  probleme sa erekcijom. Njima je potrebno više vremena i dodatna stimulacija da bi je zadržali.

 

Kontrolišete li erekciju?

 

30 procenata muškaraca je izjavilo da su nezadovoljni vremenom trajanja njihove erekcije. Većina muškaraca je izjavila da su previše uzbuđeni ili im nedostaje kontrola nad erekcijom.