Pratite korake za prevenciju i izbegnite ozbiljnije probleme vezane za prostatu.

Iako je male veličine, prostata može izazvati velike probleme. Ova žlezda, otprilike veličine oraha, je deo urinarnog i reproduktivnog sistema čoveka. Nije neuobičajeno da muškarci pate od problema vezanih za prostatu, posebno kada stare. U stvari, starosna dob je jedan od najvećih faktora rizika za neka oboljenja, uključujući i proširenu prostatu, kao i rak prostate.

Postoje relativno jednostavni koraci koje možete preduzeti kako bi vaša prostata ostala zdrava, i tako smanjiti rizik od stvaranja ozbiljnih problema:

 

1. Počnite da vežbate.

Dnevna rutina od najmanje 30 minuta fizičke aktivnosti može pomoći u smanjenju rizika od oboljenja prostate za 10 do 30 %(1) . Aktivnost može pomoći u stabilizaciji nivoa hormona, koji, kada su povišeni, mogu vremenom dovesti i do raka prostate. Vežbanje takođe pomaže da održite zdravu težinu.  Fizička aktivnost je važna, jer postoji dokazana veza između gojaznosti i bolesti prostate.

 

2. Obezbedite dovoljan unos cinka.

Cink čuva prostatu. Ne samo da sprečava proširenje prostate, već može pomoći da se smanji prostata, koja je već otečena. Uverite se da dobijate preporučeni dnevnu dozu cinka od 15 miligrama dnevno, ili nadoknadite nedostatak cinka uzimanjem suplemenata cinka. Neke od namirnica bogatih cinkom su seme bundeve, morski plodovi, orasi i pasulj.

 

3. Jedite više paradajz sosa.

Istraživanja su pokazala da je konzumiranje velikih količina kuvanih ili prerađenih proizvoda paradajza – uključujući bilo paradajz u prirodnom obliku, sos za špagete ili kečap, povezano sa smanjenim rizikom od raka prostate. Likopen je snažan antioksidant koji daje paradajzu crvenu boju, a studije su pokazale je da je rizik od razvoja kancera prostate, naročito agresivnog karcinoma prostate, smanjen sa povećanjem nivoa likopena u krvi.

 

4. Nemojte uzimati suvišne količine selena ili vitamina E.

Istraživanja su pokazala da pojačano uzimanje selena ili vitamina E može značajno povećati rizik od raka prostate. Uzimanje suplemenata selena može skoro udvostručiti rizik od agresivnog raka prostate, ako već imate visoku koncentraciju selena u vašem telu. Uzimanje suplemenata vitamina E može više nego udvostručiti rizik od raka prostate, ako imate nisku koncentraciju selena u vašem telu. Stoga, vodite računa o količinama kada se radi o ovim vitaminima i mineralima.

 

5. Smanjite masti u ishrani.

Ishrana sa visokim sadržajem masti može dovesti do toga da telo proizvodi manje antioksidanata, što je od suštinskog značaja za održavanje zdrave prostate. Odlučite se uglavnom za proteine kao što su piletina i riba, umesto konzumiranja velikih količina crvenog mesa. Ali, pazite: prženje na ulju ili pečenje na žaru mogu ugroziti stanje prostate. Probajte da više uključite dinstane ili kuvane varijante mesa.

 

6. Imajte redovne preventivne preglede.

Većina simptoma karcinoma prostate je „tiha“, što znači da nema jasnih simptoma dok ne se ne pređe u naprednu fazu. Dakle, čak i ako nemate simptome problema sa prostatom, važno je da imate redovne fizičke preglede kako biste proverili stanje prostate. Naročito muškarci sa porodičnom istorijom karcinoma prostate, treba da počnu sa pregledom već od 40. godine. Tamniji muškarci takođe imaju veći rizik i trebaju početi sa pregledima oko 40. godine, dok svetliji muškarci, bez porodične istorije raka prostate, trebaju početi s pregledima od 50. godine života.

Mislite o zdravlju vaše prostate na vreme!

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22286245